onsdag 12. desember 2007

Barn klarer seg godt på nettet på egenhånd

Barn hanterar nätets baksidor på ett intelligent och medvetet sätt. Det visar Elza Dunkels, Umeå universitet i sin avhandling om barns användning av internet, vilken bygger på en intervjustudie med drygt 100 barn i skolår 6.

Medierna målar ofta upp nätet som en farlig miljö för unga. De barn som Umeå-forskaren Elza Dunkels djupintervjuat för sin avhandling Bridging the Distance - Children's Strategies on the Internet har en mer avspänd attityd till internets avigsidor. De känner i regel till vilka faror som finns och har utvecklat strategier för att kunna hantera hoten, står det i ett pressmeddelande från Umeå universitet.

- De negativa sidorna är inte särskilt framträdande när barnen i studien berättar om sina internetvanor, vilket är raka motsatsen till hur ungas internetanvändning ofta beskrivs i medierna. I stället tycks internet tillföra något positivt i deras liv. Internet är en arena för kommunikation med andra, en arena som på vissa sätt skiljer sig från dem som finns i riktiga livet.
Ladda ner delar av avhandlingen från Umeå universitets webbplats.

Kollegiet - Barnen klarar sig bra på nätet själva

Ingen kommentarer: