tirsdag 18. desember 2007

Dataspill inn i skolen

ITUs Cathrine Tømte skriver i Aftenposten om "Dataspill inn i skolen":

Hele 8 av 10 elever som får spesialundervisning, er gutter. Thomas Nordahl konkluderer i rapporten "Gutter og jenters situasjon og læring i skolen" med at gutter ikke får realisert sitt potensial i forhold til læring i dagens skole.

At flest gutter faller utenfor skolesystemet, er ikke unikt for Norge. Sverige dokumenterer en lignende situasjon. Rapporten "Kön och skolframgång. Tolkningar och perspektiv", 2005 peker på at rådende maskulinitetnormer innenfor ungdomskulturen er "anti-skoeske". Det er med andre ord ikke kult å være skoleflink for gutter, noe som kan bidra til at gutter velger bort skolen. Skolen er derfor nødt til å gjøre noen grep for å endre på denne alvorlige utviklingen.

En løsning kan være å ta ungdomskulturen inn i skolen. Vi vet at lærerne har et stort behov for et bredere repertoar av undervisningsmetoder. Videre vet vi at gutters ungdomskultur i stor grad er preget av dataspill.

onsdag 12. desember 2007

Barn klarer seg godt på nettet på egenhånd

Barn hanterar nätets baksidor på ett intelligent och medvetet sätt. Det visar Elza Dunkels, Umeå universitet i sin avhandling om barns användning av internet, vilken bygger på en intervjustudie med drygt 100 barn i skolår 6.

Medierna målar ofta upp nätet som en farlig miljö för unga. De barn som Umeå-forskaren Elza Dunkels djupintervjuat för sin avhandling Bridging the Distance - Children's Strategies on the Internet har en mer avspänd attityd till internets avigsidor. De känner i regel till vilka faror som finns och har utvecklat strategier för att kunna hantera hoten, står det i ett pressmeddelande från Umeå universitet.

- De negativa sidorna är inte särskilt framträdande när barnen i studien berättar om sina internetvanor, vilket är raka motsatsen till hur ungas internetanvändning ofta beskrivs i medierna. I stället tycks internet tillföra något positivt i deras liv. Internet är en arena för kommunikation med andra, en arena som på vissa sätt skiljer sig från dem som finns i riktiga livet.
Ladda ner delar av avhandlingen från Umeå universitets webbplats.

Kollegiet - Barnen klarar sig bra på nätet själva